Ikkunoiden valinta uuteen omakotitaloon

Mustat korkeat maisemaikkunat olohuoneeseen. Siinä yleisin omakotitalorakentajien ikkunaunelma viime vuosilta. Mutta mitä muuta ikkunoiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon, kuin kehyksen väri ja pinta-ala?

Jukkatalo Korpi 141 talomallissa on korkeat mustakehyksiset ikkunat joissa on tyylikäs ristikko
Etusivu / Ikkunoiden valinta uuteen omakotitaloon
Julkaistu 4.10.2023

Ikkunat ovat merkittävä osa uuden kodin viihtyisyyttä, energiatehokkuutta ja tyyliä. Koostimme tähän artikkeliin asioita, jotka sinun on hyvä tietää ikkunoista, kun suunnittelet uuden omakotitalon rakentamista.

Tekstiä varten on haastateltu Piklas-ikkunoiden avainasiakaspäällikkö Petri Kovalaista.

Isot ikkunat päästävät maiseman sisään

isot mustakehyksiset ikkunat oleskelutilassa

Isot, lähes katosta lattiaan ulottuvat ikkunat ovat olleet rakentajien suosiossa jo useiden vuosien ajan. Suuret ikkunat valitaan usein yhdistettyyn keittiö-ruokailu-oleskelutilaan niin että lähes koko pitkä seinä on lasia.

Korkeat ikkunat antavat valon tulvia sisään ja yhdistävät kodin sisätilat pihaan ja oleskeluterassiin. Erityisesti jos oleskelutiloista aukeaa mieluisa maisema, suuriin ikkunoihin panostaminen kannattaa. Ikkunasta avautuu eri vuodenaikoina ja eri säiden mukaan vaihtuva maisemataulu.

Suuret ikkunapinta-alat toteutetaan niin kutsutuilla kiinteillä ikkunoilla. Kiinteä tarkoittaa, että näitä ikkunoita ei voi avata lainkaan ja niissä on vain kaksi pestävää pintaa – sisäpuoli ja ulkopuoli.

Valitsemalla suuret ikkunat pärjäät kodissasi valoisaan vuodenaikaan hyvin vähäisellä sähkövalon käytöllä.

Hyvät ikkunat pitävät kuumuuden ulkona ja lämmön sisällä

Taloa ja ikkunoita suunnitellessa on tärkeää huomioida, miten päin talo sijoittuu tontille. Usein oleskelutilojen suuremmat ikkunat halutaan sijoittaa etelään päin valon määrän maksimoimiseksi.

On tärkeää huomata, että suuret ikkunat päästävät valon lisäksi sisään myös lämpöä. Esimerkiksi: jos oleskelutilassa on ikkunapinta-alaa kymmenen neliömetriä ja aurinko pääsee paistamaan siihen esteettä koko iltapäivän, ikkunan läpi kertyvä lämpö vastaa olohuoneen nurkassa lämmittävää sähkökiuasta.

Liiallisen auringon lämmön kertymistä sisätiloihin voidaan torjua monin keinoin:

  • talon sijoittelu tontille
  • ikkunoiden sijoittelu
  • ikkunoiden koko ja muoto
  • erilaiset verhot, kaihtimet ja markiisit
  • hiukan pidemmät räystäät tai
  • pergola, jossa on sopivasti istutuksia

ovat vaihtoehtoja porotuksen blokkaamiseen.

Auringonsuojapinnoite uuden talon ikkunoihin

Ikkunoihin on mahdollista valita lisäominaisuutena auringonsuojapinnoite. Aurinkosuojaus toteutetaan jo lasitehtaassa kiinteänä pinnoitteena ikkunalasiin. Pinnoite heijastaa näkymättömän valon taajuuksien sisältämän lämpöenergian takaisin ulkoilmaan. Näin kodin huoneilma säilyy viileämpänä.

Katse ei erota aurinkosuojausta ikkunoista mitenkään: sisätilat säilyvät yhtä valoisina kuin perinteisillä laseilla ja sisältä näkee ulos normaalisti. Vaikka ominaisuus on näkymätön, viileämpänä pysyvät sisätilat, paremmin nukutut kesäyöt sekä säästö jäähdytyskustannuksissa varmasti miellyttävät pidemmän päälle.

Matalaenergiaikkunat säästävät energiaa talvipakkasella

talopakettiin valitut katosta lattiaan ulottuvat ikkunat

Talvisin lämpö pysyy parhaiten sisällä matalaenergiaikkunoiden avulla. Matalaenergiaikkuna tarkoittaa, että ikkuna eristää lämpöä tehokkaasti eikä päästä sitä siirtymään ikkunapinnan kautta ulkoilmaan.

Ikkunat, jotka pitävät lämmön lasin oikealla puolella, voivat vuositasolla vaikuttaa sähkönkulutukseen sadan neliön talossa suuruusluokkaa 2 200 kilowattituntia. Tässä jäähdytyksen osuus on jopa hiukan suurempi kuin lämmityksen. 2 200 kilowattituntia maksaisi 0,20 € / kwh -hinnalla 440 euroa vuodessa, kymmenessä vuodessa 4 400 euroa.

Hiukan laadukkaammat ikkunat maksavat enemmän kuin perusikkunat rakennusvaiheessa, mutta pitkän asumisen aikana tuo kustannus kuittaantuu lämmitys- ja jäädytysenergiansäästönä ja ennen kaikkea asumismukavuutena.

Hyvät ikkunat tarjoavat myös yksityisyyttä

Aurinkosuojauksen lisäksi ikkunat on mahdollista käsitellä myös yksityisyyttä lisäävällä pinnoitteella. Tällä tavoin pinnoitettu ikkuna näkyy ulospäin peilin kaltaisena pintana – sisään ei juuri näe.

Yksityisyyttä lisäävät pinnoitteet tuovat viihtyisyyttä tiiviisti rakennetulla asuinalueella. Vaikka makuuhuoneen ikkuna sattuisi naapuruston koiranulkoilutusreitin varteen, sisällä saa touhuta omassa rauhassa.

Peilaavat pinnoitteet estävät jonkin verran valon läpäisyä, mutta pystyt elelemään paljon vapaammin verhot auki, kun peilipinta suojaa kotisi yksityisyyttä.

Ikkunat turvaavat kodin hiljaisuutta

Tiesitkö, että Suomessa laajalti käytetyt avattavat kolminkertaiset ikkunat eristävät ääntä todella hyvin? Uloimman ikkunan ja kahden sisemmän ikkunan väliin jäävä kymmenen sentin ilmatila häivyttää hälyä tehokkaasti.

Joissakin rakennuspaikoissa, esim. suurten pääväylien lähettyvillä, melua on niin reilusti, että rakennusmääräyksissä edellytetään erityistä melusuojausta. Kolminkertainen avattava ikkuna voi olla riittävä, mutta jos taloon on suunniteltu suuria kiinteitä ikkunoita, äänieristysikkuna, eli desibeli-ikkuna voi olla välttämätön valinta.

Esimerkiksi Piklaksen kiinteä äänieristysikkuna torjuu jopa 43 desibeliä tieliikennemelua. Desibeli on mittayksikkönä sellainen, että jo yhden desibelin eron voi kuulla paljaalla korvalla. 43 desibeliä on siis merkittävä määrä kodista torjuttua hälyä.

Jos rakastat oman kodin rauhaa, tutustu desibeli-ikkunoiden mahdollisuuteen.

Ikkunat ovat osa talon julkisivua ja sisustusta

talopakettiin on valittu korkeat ikkunat ruskeilla kehyksillä

Ikkunan kehysten värivalinnalla on suuri merkitys talon ulkonäköön ja sisustukseen. Suosituimpia ikkunan ulkokehyksen värejä ovat jo pitkään olleet musta ja tumman harmaa. Sisäpuolella suositaan valkoista. Myös mustat kehykset ikkunasta näkyvän maiseman ympärillä ovat kasvattaneet suosiota.

Talon julkisivun värityksessä on tapana valita kaikki metalliosat samanvärisinä. Ikkunankehykset, ikkunalaudat ja sadevesirännit ovat yleensä keskenään samanväriset.

Ikkunat ovat edullisimmillaan suunnitteluvaiheessa

Kaikki ikkunoihin liittyvä on edullisimmillaan talon suunnitteluvaiheessa. Ikkunoiden pinnoitteet, sälekaihtimet, vekkiverhot ja pimennysvekkiverhot on edullista asentaa ikkunatehtaassa. Kun näitä asioita asennetaan jälkikäteen valmiiseen taloon, syntyy aina lisäkustannus siitä, että joku tulee paikalle niitä asentamaan.

Yhteenveto ikkunavalinnoista talopaketin yhteydessä

Kun suunnittelet unelmakotiasi, mieti myös erilaisten ikkunoiden tarjoamia vaihtoehtoja. Miten haluat elää kodissasi – verhot auki vai kiinni?

Valitse kotiisi kestäviä, energiatehokkaita materiaaleja. Ikkunat voivat olla kodissa neutraali asia, tai sitten ne voivat olla merkittävä osa talon ulkonäköä ja sisustusta. Tyylikkäät ja toimivat ikkunat lisäävät talosi jälleenmyyntiarvoa asumisviihtyvyyden lisäksi.

Juttele ikkunoihin liittyvistä vaihtoehdoista Jukkamyyjäsi kanssa. Valitkaa yhdessä taloosi ja tarpeisiisi parhaiten toimiva kokonaisuus.

Jos haluat perehtyä ikkuna-asioihin tarkemmin itsenäisesti, vieraile Piklaksen ikkunaverkkokaupassa ja tutustu tarjontaan. Voit vertailla eri vaihtoehtojen hintoja sujuvasti esimerkiksi valitsemalla ensin perustasoisen ikkunan ja vertaamalla sitten hinnan muutosta eri pinnoitteilla ja lisävarusteilla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista

Jukkatalo Korpi 137 talomalli, jossa suuri, sisäänvedettu terassi oleskelupihan puolella
Asiantuntijablogit
Rakentaminen 2023 – Paras aika rakentaa on juuri nyt

”Omakotitalon rakentaminen kesällä 2023 on itse asiassa poikkeuksellisen houkuttelevaa,” hoksauttaa …

Lue koko teksti ›
Omasta suunnitelmasta valmistunut näyttävä 2-kerroksinen omakotitalo
Arjen karusellissa
Talo omasta suunnitelmasta toteutukseen Jukkatalolla

Kaikki lähti näistä omin kätösin raapustetuista lyijykynäpiirroksista. Tai olihan jotain jo ennen nä…

Lue koko teksti ›
Minimalistinen vaalea sisustus uudessa olohuoneessa
Blogi
Sisustuksen ammattilainen varmistaa uuden kodin toimivuuden

Kodin materiaalivalintoja osuu rakennusprojektissa matkan varrelle runsaasti, ja niiden kanssa voi h…

Lue koko teksti ›
Jukkatalon Korpi 142, L-mallin moderni omakotitalo
Blogi
L-mallinen talo

L-mallinen talo on monen asiakkaamme suosikki. Tutustu kolmeen Jukkatalon L-malliseen taloon omien p…

Lue koko teksti ›