Nyt kun on asuttu vuosi tässä kodissa, sitä osaa jo sanoa, mitkä ratkaisut ovat olleet parhaiten onnistuneita. Ajattelin nostaa tähän postaukseen viisi parasta kohtaa kodissamme. Kohdat eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä.

Viisi suosikkiasiaa uudessa kodissa

1. Eteisen säilytysratkaisut

Aloitetaan eteisestä. Pääoven vasemmalla puolella on vaatehuone oman väen ulkovaatteille ja kengille. Vieraille on erillinen liukuovikaapisto. Tässä arkivaatehuoneessa on runsaasti kaappitilaa. Yläkaapeissa on tilaa harvemmin käytettäville vaatteille ja kausivaatteille, jotka eivät ole juuri käytössä. Varastosta löytyy toki lisää varastointitilaa vaatteille. Peräseinällä on tanko henkareille, siinä on minun ja mieheni takkeja. Lapsille on vaatekoukut toisella seinällä, hylly pipoille ja hanskoille ja istumapenkin alla laatikoissa tilaa kengille. Henkaritangon alla olevissa laatikoissa on minun ja mieheni hanskoja ja kaulahuiveja ja alimmissa laatikoissa kenkiä.

Valoisa toimiva eteinen, jossa laatikostoja ja laskutilaa itse suunniteltuna

Eteisen koukut jokaisen lapsen takeille sekä omat korit pipoille ja hanskoille

Istumataso ja laatikosto käytännöllisessä eteisessä

Vieraiden yllättäessä sotkuisenkin vaatehuoneen saa nopsasti liukuovella kiinni. Useimmiten se on aika sotkuinen, mutta on täyttänyt kyllä todella hyvin tarkoituksensa. Sinne on nopsa heittää vaatteet kotiin tullessa ja itse eteisaula säilyy siistinä.

Liukuovi, jonka taakse arkieteisen saa piiloon

2. Kodinhoitohuone monitoimikäytössä

Kodinhoitohuone on oikea monitoimitila. Se on varmaan talomme suunnitelluin huone. Pyykinhuoltotilan lisäksi se toimii pukuhuoneena saunassa käydessä. Ulko-oven edessä on kurasyöppö ja kaappiin on piilotettu harjapäinen letku. Kodinhoitohuoneessa on pyykinpesukoneen ja kuivausrummun lisäksi kuivauskaappi, laatikossa ulosvedettävä silityslauta ja tason alla jääkaappi saunajuomille. Kaappitilaa on sekä liinavaatteille, että urheiluvaatteille ja -välineille.

Kodinhoitohuone, jossa tummanharmaat kalusteet ja vaalean puun värinen taso.

Kodinhoitohuoneessa kalusteisiin upotettu jääkaappi saunajuomille on asukkaiden suosikki

Kodinhoitohuoneen kurasyöppö suihkuharja on piilotettu ovien taakse

Kodinhoitohuoneessa on hyvin tilaa myös saunan pukuhuoneelle. Naulakoihin saa vaatteet ja pyyhkeet, lisäksi hyvin säilytys- ja istumatilaa

3. Tilava ja valoisa sauna, jossa on hyvät löylyt

Saunassa on tilaa isommallekin porukalle. Lauteita on kaksi vastakkaisilla puolilla ja kiuas keskellä. Kylpyhuoneessa on kaksi suihkua ja ulko-ovesta pääsee terassille vilvoittelemaan. Saunomme tosi paljon perheen kanssa ja olemme sitä mieltä, että sauna on yksi parhaimpia asioita kodissamme. Tilavassa saunassa ei tarvi olla kuin sillit suolassa ja kiuas on juuri oikean tehoinen tuohon tilaan. Löyly on kostea ja miellyttävä.

Uuden kodin vaalean sävyinen sauna, jossa upotettu kiuas, ikkuna ja lasiseinä

Valoisa, vaaleansävyinen sauna, jossa on ikkuna

Tummaksi kaakeloitu kylpyhuoneen seinä, jossa jännittävä upotettu valaistus. Linjalattiakaivot ja krominväriset sadesuihkut.

Pesuhuoneesta on käynti terassille vilvoittelemaan

4. Olohuoneen suuret ikkunat

Neljänneksi kohdaksi valitsin olohuoneemme ja sen korkean tilan isoine ikkunoineen. Ikkunoista aukeaa näkymä järvelle ja maisema luo vuodenaikojen mukaan vaihtuvan taulun olohuoneeseemme. Joskus auringon lasku on aivan upean värinen. Aurinko laskee järven taa, joten talomme on juuri oikeassa suunnassa siihen nähden. Ikkunoiden alaosassa on liukuovi terassille.

Oleskelutila on avoin toiseen kerrokseen. Liukulasiovi ja sen yläpuolella oleva korkea ikkuna päästävät valon ja maiseman sisään huoneeseen.

Kodissa on yksi kulmaus lähes kokonaan ikkunaa kahden kerroksen korkeudelta

Makuuhuoneessamme on ikkuna tähän olohuoneen korkeaan tilaan ja myöskin näkymä suoraan isoista ikkunoista ulos. Olohuoneen ikkunoissa on sähköllä toimivat rullaverhot ja yksi kaukosäädin niihin on makuuhuoneessamme. Kesäaamuina on joskus kiva loikoilla sängyssä pitkään ja katsella ikkunoista ulos.

Liukulasiovi kuvattuna yläkerrasta avoimen tilan yli

Valoisa oleskelunurkkaus uuden kodin olohuoneessa, takan ääressä

5. Arkikylpyhuoneen tuplasuihkut ja tulpalavuaarit

Yläkerran kylpyhuoneessa on kaksi suihkua, kaksi pesuallasta ja runsaasti tilaa peilikaapeissa, allaskaapeissa ja vastakkaisen puolen komeroissa kaikenlaisille purnukoille ja tarvikkeille, mitä kylpyhuoneessa nyt voikaan tarvita. Tämä on arkikylppäri jota käytämme eniten ja se on suunniteltu nimenomaan kiireisiin arkiaamuihin. Siellä mahtuu sulassa sovussa peseytymään useampikin kerrallaan.

Hiekkakiven ja vaalean puun värinen pieni kylpyhuone, jossa on kaksi sadesuihkua

Kylpyhuone, jossa on taso pesuaineille ja ikkuna, josta valo tulvii tilaan

Seinään kiinnitetty WC-istuin uudessa kodissa

Kylpyhuoneessa luksuksellisesti tupla lavuaarit

Siinä olivat minun viisi valintaani parhaiksi puoliksi kodissamme. Näitä tiloja yhdistää se, että niitä on suunniteltu perinpohjaisesti jo pohjakuvien piirtämisen aikaan. Näin tiloista on saatu juuri oikean kokoisia ja ne sisältävät juuri ne toiminnot ja ratkaisut joita olemme toivoneetkin. Nämä tilat ovat olleet käytössäkin toimivia. On tosi tärkeää panostaa suunnitteluun ja varata aikaa sen pohtimiseen mitä tiloilta haluaa. Pohjakuvien suunnitteluvaiheessa kaikki on vielä mahdollista, myöhemmin kun kuvat on lyöty lukkoon, muutosten teko on hankalampaa. Tilojen ja toimintojen suunnittelu kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa kun seiniä on vielä helppo siirtää paperilla.

LUE LISÄÄ HANNAN BLOGISTA