Talon suunnittelussa kannattaa aina lähteä tontista liikkeelle. Se vaikuttaa paitsi budjettiin myös unelmatalon kokoon ja ulkonäköön ratkaisevasti. Tässä blogissa ammattitaitoiset Jukka-myyjät antavat parhaat vinkit tontin hankkimiseen.

Olet todennäköisesti aloittanut tontin etsimisen aivan oikeasta paikasta: alueen valinnasta. Suurin osa pohtii esimerkiksi työmatkan pituutta sekä lasten koulujen ja päiväkotien sijaintia. Kun kiinnostava tontti sopivalta paikalta on kiikarissa, kannattaa tulla Jukka-myyjiemme juttusille – he auttavat sinut eteenpäin.

Kukaan ei joudu määräysviidakkoon yksin

Me Jukkatalolla autamme asiakasta hankkimaan kaiken mahdollisen tiedon taloprojektiin liittyen – myös tontista. Jukka-myyjämme selvittävät tonttia koskevat määräykset ennen kuin tapaatte ensimmäisen kerran, ja käyvät ne sitten kanssasi läpi. Jukka-myyjä Matti Muhola kertoo:

”Haluan olla asiakkaan apuna määräysten kanssa. Ennen kuin tapaamme, kysyn jo etukäteen asiakkaalta minkälaisesta talosta he ovat haaveilleet: montako kerrosta ja huonetta ja niin edelleen. Kun olen selvittänyt määräykset, käyn heidän kanssaan läpi miten ne vaikuttavat haaveisiin.”

Ensikertalaiselle voi tulla yllätyksenä, kuinka moneen asiaan tontin valinta vaikuttaa: talon kerroslukuun, neliömäärään, ulkopinnan värivalintaan ja katon malliin.  Tontin valinnassa kannattaa huomioida rakennuksen ja tontin ilmansuunnat, maaston korkeuserot, tieliittymän sijainti sekä maaperä ja asemakaavamääräykset. Mikäli epävarmuus vaivaa, voit aina tulla käymään tai soittaa meille Jukkatalolla – myyjämme kertovat mielellään, sopiiko unelmatalosi suunnittelemallesi tontille.

Kysyttävää? Ota yhteyttä lähimpään Jukka-edustajaasi ja jatka lukemista levollisin mielin

Tonttiin liittyvät kustannukset vievät leijonan osan rakennusbudjetista

Jokainen tontti on yksilö, ja Jukka-myyjämme selvittävät aina kanssasi minkälaisiin kustannuksiin sinun kannattaa varautua esimerkiksi maarakennustöiden suhteen. Muhola muistuttaa, että tarkemmat kustannusarviot on aina paras tehdä vasta, kun tontti on tiedossa:

”Suosittelen, että kustannusarvio tehdään vasta kun tontti on tiedossa, vaikka moni haluaa pankkia varten karkean budjetin jo etukäteen. Tällaisesta arviosta tulee kuitenkin väistämättä epätarkka, koska on vaikeaa arvioida tontin osuutta kuluista, vaikka tietty talomalli olisikin jo tiedossa. Maaperän kulut on hyvä aina selvittää ensin, koska ne voivat vaihdella hyvinkin paljon.”

Muhola suosittelee asettamaan tontille kustannusraamit, ja neuvoo tekemään ennen tontin ostoa niin sanotun ehdollisen varauksen kaupan – eli kauppasopimukseen kirjataan ehto siitä, että kaupan voi vahvistaa tai perua maaperätutkimuksen jälkeen, mikäli kustannukset karkaavat omaan budjettiin nähden. Näin esimerkiksi perustusten ja maatöiden kulut saadaan täsmällisesti tietoon, ja kustannukset pysyvät aisoissa.

Tunne tonttisi, teetä maaperätutkimus ennen kaupantekoa

Maaperän tyyppi vaikuttaa siihen, paljonko maarakennustöitä tarvitaan ja minkälaiset perustukset talolle valitaan. Savimaa vaatii yleensä paalutuksen, kun taas kallio saattaa vaatia räjäytystöitä. Jos tonttisi on moreenipohjainen, olet onnekas! Se on kaikkein paras vaihtoehto, koska silloin normaaliperustus riittää. Jos maaperätutkimuksen teetättäminen arveluttaa, saat Jukka-myyjiltämme neuvoja. Muhola kertoo:

”Teen usein jo alustavan sijoitusluonnoksen asiakkaalle. Siitä hän näkee, mihin kairaukset kannattaa tontilla tehdä. Näin selviää, kuinka paljon maata täytyy muokata, että sille voi rakentaa: paljonko pitää kaivaa tai tuoda uutta maata, tuleeko räjäytystöitä, tarvitaanko paalutuksia ja missä viemäriliittymät sijaitsevat. Maaperätutkimus on noin 1000-2000 euron kustannus, mutta sillä voi säästää kymmeniä tuhansia yllättävissä kuluissa myöhemmin.”

Hän vinkkaa, että tontin kauppasopimukseen kannattaa tehdä niin sanottu rahoitusehto, jos lainapäätöstä pankista ei vielä ole saatu. Rahoitusehto tarkoittaa sitä, että kauppa on mahdollista purkaa, mikäli rahoitus tontille ei varmistukaan. Käytäntö on suosittu erityisesti Uudellamaalla, missä tontit menevät nopeasti kaupaksi. Rahoitusehto mahdollistaa sen, että voit tehdä varauksen kiinnostavaan tonttiin jo ennen lainapäätöstä ilman huolta siitä, että rahoitus ei varmistuisikaan.

Matti Muholan vinkit tontin valintaan:

  1. Valitse hyvä sijainti
  2. Tutustu tonttisi maaperään, niin vältyt yllätyksiltä
  3. Tee talomyyjän kanssa kokonaisbudjettisuunnitelma