Oma talo on suurimmalle osalle suomalaisista elämän suurin investointi. Me Jukkatalolla haluamme varmistaa, että jokainen asiakas saa unelmiensa talon – ilman rahahuolia. Tämän blogin vinkeillä rakennat terveen talobudjetin unelmiesi kodille.

Mistä budjetin tekeminen kannattaa aloittaa?

Jukka-myyjämme kertovat, että suomalaiset ovat viisasta kansaa. Moni seuraa esimerkiksi neliöhintoja ja laskee niiden perusteella, paljonko unelmatalon rakentaminen halutulle tontille suurin piirtein maksaa. Juuri tästä kannattaa aloittaa, eli selvittää paljonko urakkaan on mahdollista ylipäätään käyttää rahaa.

Kun summa on selvillä, on aika aloittaa tontin etsiminen. Tontti ja siihen liittyvät kulut, kuten maarakentamisen kustannukset, voivat muodostaa jopa puolet rakennusprojektin budjetista. Siksi tontti on avaintekijä. Jos olet löytänyt kaksi yhtä upeaa tonttia, meidän Jukka-myyjiltämme voit pyytää kustannusarvion molemmille tonteille ja vertailla kustannuksia.

Oletko tee-se-itse -ihminen vai haluatko avaimet käteen? Kysymystä kannattaa pohtia jo budjetointivaiheessa, sillä vastaus auttaa esimerkiksi talopaketin valitsemisessa. Samoin omat toivomukset talon suhteen aina keittiön kaapeista huonelukuun ja takan sijaintiin kannattaa kirjata ylös.

Jukka-myyjämme käyvät toivomuslistasi kanssasi läpi, ja rakentavat sen pohjalta sinulle kustannusarvion. He osaavat neuvoa minkälaisille asioille kannattaa varata rahaa. Esimerkiksi talopaketin päivityksille kuten keittiökalusteille varataan tavallisesti hieman ylimääräistä, sillä talopakettiin sisältyy yleensä talotehtaan tyyppikeittiö, jonka useimmat haluavat päivittää omannäköisekseen.

Mistä taloprojektin budjetti muodostuu?

Tontti on suurin taloprojektin hintalappuun vaikuttava tekijä. Sen sijainti ja maaperä, sekä tonttia koskevat määräykset, kuten montako kerrosta tontille rakennettavassa talossa voi olla, vaikuttavat kaikki rakennusurakan budjettiin. Kuulostaako monimutkaiselta? Ei huolta. Jukka-myyjillämme on homma hanskassa, ja alustava kustannusarvio syntyy varmoin ottein, kertoo Jukkatalojen pääkaupunkiseudun aluemyyntipäällikkö Markus Forsberg:

”Jos mallistosta löytyy suoraan tontille sopiva talo, aloitamme siitä ja katsomme yleisellä tasolla, mikä kustannusarvio maatöissä voisi olla. Seuraavaksi arvioimme esimerkiksi liittymien hinnat ja asiantuntijoista, kuten vastaavasta mestarista ja eri valvojista syntyvät kulut. Myös jätteiden poisvienti, rakennusluvat, pihatyöt ja muut kulut otetaan huomioon. Meillä on vahva asiantuntemus näissä asioissa, ja haluamme että asiakas tietää tismalleen mistä budjetti koostuu.”

Ammattilaisen avulla vältät yllätykset

Kun kyse on suurista summista, kukaan ei halua yllätyksiä. Me Jukkatalolla teemme kaksin verroin töitä sen eteen, että kuluarviot ovat pitäviä ja mieli levollinen pankkitilin suhteen. Talotoimittajaa valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, paljonko aikaa myyjä on valmis käyttämään kustannusarvionne työstämiseen – tavallisin syypää rahayllätyksiin taloprojekteissa on nimittäin juuri liian nopeasti ja suurpiirteisesti tehty kustannusarvio. Yllättäviä kustannuksia voi syntyä myös pienistä parannuksista, joita tehdään matkan varrella, kertoo Forsberg:

”Unelmien talon kustannukset karkaavat yleensä sillä, että tehdään monta pientä tason parannusta. Muutaman satasen parannus siellä täällä on nopeasti monia tuhansia euroja, vaikka tuntuu että suuria muutoksia ei ole tehty.”

Meillä Jukkatalolla annetaan arvoa myyjiemme ammattitaidolle, osaamiselle ja rehellisuudelle. Siksi he osaavat ja uskaltavat myös kertoa, jos talohaaveet ja budjetti eivät istu yksiin – ja ehdottavat ratkaisua tilalle. He osaavat kertoa, minkälainen talo sopii millekin tontille – ja mitä se maksaa.

”Minun periaatteeni on, että kun asiakas lyö koko elämän rahat peliin, niin niillä ei leikitä”, jyrähtää Jukka-myyjä Atte Kämäräinen.

Toiveiden talon hinta rakentuu monista pienistä ja suurista valinnoista. Me Jukkataloilla autamme sinua päättämään, mihin unelmien talossa kannattaa panostaa ja missä voit mahdollisesti säästää. Kämäräinen jatkaa:

”Sanon asiakkaille, että jokaisella on varaa laittaa muutama itselle tärkeä asia kuntoon. Ne kannattaa miettiä jo etukäteen. Samoin kannattaa keskittyä niihin asioihin, jotka on hankala päivittää myöhemmin, kuten takka tai ikkunoiden koot.

Vinkit talonrakentajalle budjetin tekoon:

  1. Selvitä asiat riittävässä laajuudessa, ota vastaava työnjohtaja ajoissa, tee pohjatutkimus ajoissa, ne on oikeastaan siinä.
  2. Huomioi rakennuspaikka rakennuksen suunnittelussa, se on olennainen osa kustannuksia.
  3. Käytä asiantuntijoita apuna, he ovat sitä varten.