Jukkatalolla asiakasvastaavana työskentelevä Arttu Aarnio rakennuttaa puolisonsa Riian kanssa latomallista, muuttovalmista omakotitaloa Hämeenlinnan lähettyville. Talokaupat he tekivät Hämeenlinnan Jukkamyyjän, Sepon, kanssa vuoden 2022 lopulla. Talvikuukaudet olivat tiivistä suunnitteluaikaa ja toukokuun lopussa koitti talon pystytys.
Artun työ asiakasvastaavana tarkoittaa sitä, että hän toimii projektipäällikkönä omien asiakkaidensa taloprojekteille niissä suunnitteluvaiheissa, jotka sijoittuvat kaupanteon ja talon elementtien tilauksen väliin. Tähän kuuluvat rakennuslupakuvien piirto ja luvan hakeminen sekä kaikki suunnitteluvaiheet, joita ovat
- saunasuunnittelu
- tulisijasuunnittelu
- keittiö- ja kiintokalustesuunnittelu
- sähkösuunnittelu
- lvi-suunnittelu sekä
- sisustussuunnittelu.
Osa suunnitteluista tehdään jukkatalolaisten voimin ja esimerkiksi keittiösuunnittelu suoraan keittiötoimittajan, Novartin kanssa.
Riia puolestaan on kouluttautunut sisustusuunnittelijaksi, joten hänellä on vahvaa osaamista sisustusvalintojen ja kodin toiminnallisuuden näkökulmasta. Riia myös ylläpitää projektin rakentajatiliä, @VillaAarnio, Instagramissa.
Haastattelimme Arttua pystytystä seuraavalla viikolla selvittääksemme, miltä taloprojektin ensimmäiset vaiheet ovat tuntuneet, kun kyseessä onkin oma talo ja mitä vinkkejä hän tämän kokemuksen pohjalta antaisi muille rakennuttajille.
Unelmatontti kahden pellon kulmasta
Artun ja Riian taloprojekti lähti liikkeelle, kun kaupungin kupeessa asuessa alkoi tulla kaipuu rauhallisempiin maalaismaisemiin. He etsivät tonttia ensin Hämeenlinnan kaupungin tonttitarjonnasta, mutta kun sopivaa ei löytynyt, siirtyivät tutkimaan kaupallisia ostotontteja.
Tontin löytäminen osoittautui haastavaksi. ”Viikonloppuisin ajelimme lähiseudulla etsiskelemässä talolle paikkaa. Eräs kahden pellon risteys oli herättänyt huomiotamme jo aiemmin, mutta vasta kun maltoimme astua autosta ulos, aloimme tosissaan huomata rakennuspaikan mahdollisuudet. Auringonnousu ja -lasku osuisivat hienosti tontille. Niinpä päädyimme selvittämään mahdollisuudet rakentaa talo juuri tähän. Se ei ollut ihan helppoa, sillä esim. kunnallistekniikkaa ei ollut valmiina, mutta ponnistus kannatti. Muokkasimme pellonlaidan ryteiköstä unelmien koivikkoisen tontin maalaismaisemaan,” Arttu kertoo projektin alkuvaiheista.


Talon suunnittelu talopakettikaupan jälkeen
Talon suunnittelu lähti etenemään ripeästi, kun kaupat oli tehty.
”Meillä oli vahva visio siitä, minkälaisen talon haluamme kodiksemme. Lato-tyylinen, pystyverhous, upotettu terassi päädyssä, vino sisäkatto… Suunnittelut lähtivät käyntiin rakennuslupakuvien piirrolla. Arkkitehtisuunnittelija Maija sai valokuvien pohjalta hyvin kiinni ajatuksesta minkälaisen kuistin ja terassin halusimme talon päätyihin ja suunnitteli muokkaukset rakennuslupakuviin. Rakennesuunnittelun erikoismies Erkki vielä varmisti terassin osalta, että rakenne on toimiva ja toteutuskelpoinen,” Arttu kertoo suunnittelun aloituksesta hyvien työkavereiden kanssa.

Rakennuslupa laitettiin hakuun ja samalla käynnistyivät erikoissuunnittelut. Ensimmäisinä tulivat vastaan saunasuunnittelu, keittiö- ja kiintokalustesuunnittelu sekä tulisijavalintojen viimeistely.
”Saunasuunnittelua varten tapasimme Sun Saunan Johannan Vantaalla heidän tiloissaan. Tiesimme, että haluamme tehdä lähtötason saunaan muutoksia. Kun näistä oli jo ajatus hyvin selvillä, valitsimme Johannan kanssa yhdessä paneelit, värit, leveydet varsin vaivattomasti. Oli kätevä käydä tarkastelemassa vaihtoehtoja Sun Saunan-mallisaunoista suunnittelun lomassa,” Arttu kertoo.
”Takka meillä oli oikeastaan jo valittuna etukäteen, halusimme Valmistulen Valo-takan. Valmistulen Tapiolta kysyimme vain, olisiko kyseinen takka nähtävänä heillä. Kun ei ollut, päädyimme ottamaan tämän suunnittelun etänä. Esimerkiksi hormin ja luukun värin päätimme etäyhteyksin,” Arttu toteaa.

Valinnanmahdollisuudet haastavat keittiösuunnittelussa
Keittiö- ja kiintokalustesuunnitelma vaikuttaa todella paljon kodin yleisilmeeseen. Sitä varten Arttu ja Riia tapasivat Novartin myymälässä kokeneen keittiökauppiaan, Tanjan, ajan kanssa.
”Huone kerrallaan etenimme kalusteiden suunnittelussa. Valitsimme mm. korkeammat kaapit, erilaiset vetimet ja keittiön sekä eteisen kaapistojen sivuseinät samalla värillä kuin ovet. Ihan Jukkatalon vakiomallistossa oli todella hienoja materiaalivaihtoehtoja keittiöön. Riia kommentoi sisustusuunnittelijan näkemyksellä, että vakiomallisto oli tosi hyvin ajan tasalla,” Arttu kertoilee
”Tämä kalustesuunnittelu oli meille haastava paikka sikäli, että nälkä kasvoi syödessä. Kun näki mitä vaihtoehtoja oli tarjolla ja ei olisi millään raaskinut, mutta…
Näihin suunnitteluvaiheen lisäkustannuksiin olimme kyllä melko hyvin varautuneet jo budjetonti- ja kaupantekovaiheessa. Lisäsimme kauppasopimukseen jo tietyt ”korotukset”, mitkä varmasti halusimme: 2-väriset ovet, lasiliukuovi, takka, suuremmat laatat. Lisäksi laskimme kaikki budjetin rivit yläkanttiin, niin että summa varmasti riittää. Sitten olikin mukavaa, kun esim. maatöistä vapautui 15 000 euroa muuhun rakentamiseen.
Olin kuullut työssäni kalustesuunnitteluvaiheen toteutuneita muutoshintoja, joten osasimme melko hyvin haarukoida sen, mihin me tulemme päätymään. Jotkut asiakkaat valitsevat lisäominaisuuksia muutamalla tuhannella eurolla, toisilla summa on 15 000 euroa. Me päädyimme reilun 10 000 euron korotukseen. Myös somessa muut rakentajat ovat kertoneet samanlaisista euromääristä. Tähän summaan liittyy paljon pieniä korotuksia, kuten kaapin vaihtaminen laatikostoksi tai erilainen sisustus vaatekaapille. Kyllähän niistä kertyi,” Arttu summailee.

LVI- ja sähkösuunnittelu ketterästi pakettiin
LVI- ja sähkösuunnittelu etenivät Artulla ja Riialla sujuvasti.
”LVI-suunnitelmaan teimme Jukkatalon LVI-suunnittelijan Jannen kanssa vain vähän muutoksia. Lattialämmityksen piirikuvassa hoksasimme siirtää muutaman termostaatin paikkaa ja yhden lattiakaivon hivutimme kaapiston alle. IV-kuvassa siirsimme vain yhtä venttiiliä. Vesikalustevalinnat olivat lopulta selkeät, vaikka mieli muuttuikin matkan varrella. Vesikalustevalinnat saimme tehdä Omajukka-palvelussa.
Sähköpistekuvan saimme valmiina Juhanilta ja vietimme yhden viikonlopun sitä tutkien. Tiedossa oli, että sähkömuutoshinnat monella karkaavat yllättävän suuriksi ja nimenomaan ulkovaloista johtuen, joten olimme tässä budjetoineet ennakkoa. Meille ekstrana tuli lähinnä juuri noita ulkovaloja ja himmentimiä, kun olimme lisänneet led-paneeleita sisäkattoon jo kaupantekovaiheessa.
Katkaisijoiden ja pistorasioiden paikat mietimme tarkasti. Koska tässä suunnitelmassa oli useita muutoksia, päätimme ottaa etäpalaverin Juhanin kanssa päätösten vahvistamiseksi. Samalla saimme myös tietoa mm. valokuidun vetämisestä tontille. Juhanin vinkeillä osaamme neuvotella paremmin,” ammattilaisen avusta tyytyväinen Arttu kertoilee.
Sisustussuunnittelussa kaikki kauniiseen pakettiin
”Sisustussuunnittelu oli tietysti hyvin tärkeä osa talon kokonaissuunnittelua. Kävimme peräti kolmena viikonloppuna RTV:llä tutkimassa materiaaleja etukäteen. Lisäksi selasimme Jukkatalon sisustusesitettä ja teimme siitä esivalintoja. Tämä esityö oli kyllä oikein hyvä tapa valmistautua kolmen tunnin tapaamiseen sisustussuunnittelijan kanssa.
Tapasimme sisustussuunnittelija Sannan Jukkatalon tiloissa Vantaalla. Sisustussuunnittelutapaamisessa kaikki kodin pintamateriaalit levitettään suurelle saarekkeelle, niin että ne voi nähdä yhtä aikaa: lattiapäällysteet, laatat, keittiön ovet ja muut asetellaan väripalettiin, vai miten ne oikein sanovat. Kyllähän siitä meikäläinenkin näki, että toi on tosi hyvä”, Arttu myhäilee.
”Sisustussuunnittelutapaamisessa kävimme oikeastaan läpi vain viimeisteleviä päätöksiä. Lattian ladontasuunta oli mietityttänyt meitä ja Sannan kanssa keskusteltuamme päädyimme valitsemaan ladonnan talon pituussuunnassa. Listojen malleja mietimme yhdessä ja laattalistojen väri tuli myös tässä päätettäväksi. Märkätiloihin Sanna suositteli Luja-maalia, joka kestää pyyhkimistä. Saimme myös paljon tietoa jatkoa, kuten kodin kalustamista varten,” Arttu kertoo.

Yhteenveto talon suunnitteluvaiheesta
”Kaikkinensa suunnitteluvaihe meni meillä sujuvasti. Koska rakentaminen ja sisustus kiinnostavat meitä molempia, emme kokeneet sitä huonolla tavalla rankkana, vaikka talvikuukaudet menivätkin tiiviisti asian äärellä. Työpäivän päätteeksi käännyin työkoneelta kotikoneelle jatkamaan oman talon suunnittelua. Olimme onneksi päättäneet pitää tämä kivana ja se auttoi niissä haastavissa hetkissä, kun suunnittelu venyi aamuyöhön. Huumoriakin tarvittiin monessa kohtaa.
Meillä on ollut muutama rutiini, jotka ovat pitäneet pakan kasassa. Kuntosalilla käynnin ja lenkkeilyn ennen työpäivän alkua olen pitänyt ohjelmassa. Perjantai-iltaisin olemme halunneet pyhittää levolle ja palautumiselle. Lauantai on sitten ollutkin ”Raksalauantai”, jolloin olemme edistäneet mm. maatöiden ja kunnallistekniikan asioita sekä niihin liittyviä kilpailutuksia. Eihän se muuttovalmiin talopaketin kauppahinta ole koko talon hinta, joten kyllä tässä paljon on myös budjettia pyöritetty ja laskettu asioita aina uuden tiedon mukaan,” Arttu kertoo suunnittelutalven tunnelmista.
Artun ja Riian vinkit tähän asti koetun perusteella:
- Panosta mieluisan rakennuspaikan löytämiseen. Jos sopivaa tonttia ei ole, sellaisen voi myös tehdä maanomistajan ja kunnan kanssa neuvottelemalla.
- Sisällytä budjettiisi oma rivinsä joustoille. Meillä oli kaikki kustannukset budjetoitu yläkanttiin, mutta jos nyt aloitettaisiin alusta, tekisimme joustoille oman rivinsä.
- Käy paikan päällä ihmettelemässä keittiökalusteita ja sisustusmateriaaleja ajan kanssa. Me kävimme rautakaupassa, mutta olisi ollut hyviä idea käydä myös keittiömyymälässä.
Villa Aarnion tarina etenee Instagramissa
Haluatko seurata Villa Aarnion etenemistä? Nappaa seurantaan tili VillaAarnio Instagramissa.