Yksi rakastaa vanhan talon tunnelmaa, toinen haluaa älykodin – mutta mitä tehdä, jos ei osaa päättää? Jos olet kahden vaiheilla siitä, kannattaisiko sinun rakentaa kokonaan uusi koti vai remontoida haaveiden talo vanhasta, tämä blogi auttaa sinut oikeille jäljille.

Talohaaveiden toteuttaminen kannattaa aloittaa miettimällä, minkälainen perheenne on ja minkälaista elämää vietätte? Maaseudun rauhaa kaipaava viherpeukalo ja vilkas cityhipsteri viihtyvät erilaisissa kodeissa. Tämä ensimmäinen vaihe on kaikkein tärkein, sillä vain sinä tiedät, minkälainen perheesi unelmatalo on – me Jukkataloilla voimme auttaa sinua toteuttamaan sen.

Valitsetpa miten hyvänsä, tarvitset tietoa – ja ammattilaisten apua

Rakentamiseen liittyvä tietomäärä voi hämmentää varsinkin ensikertalaista. Hyvät pohjatiedot ovat avain unelmien kotiin, halusitpa sitten remontoida tai rakentaa.

Oletko luonteeltasi nikkaroija? Vanhan talon remontoijan kannattaa tutustua saman aikakauden talojen tavallisiin rakennusmateriaaleihin ja -tapoihin. Näin vältyt tavallisilta tee se itse -remontoijien erheiltä. Tavallisia ovat esimerkiksi vanhan talon ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat, jotka syntyvät vääristä materiaalivalinnoista. Tiedonjanosi voit sammuttaa esimerkiksi rintamamiestalojen remontoimista käsittelevillä kursseilla, joita osa kunnista tarjoaa.

Yhdelle remonttiprojekti on elämäntapa, mutta toiselle keskeneräisessä kodissa asuminen on kauhistus. Mitä siis tehdä, jos maku on modernimpi? Tyhjästä aloittaminen uuden talon kanssa voi tuntua turvattomalta. Uuden talon rakentajan tukena on kuitenkin alusta asti joukko alan asiantuntijoita – niin kuin vaikka meidän Jukka-myyjämme.

”Uuden rakentaminen on turvallista verrattuna vanhan talon remontoimiseen, koska tiedät mitä saat ja näet jokaisen työvaiheen, saat valvojat ja muut siihen kaveriksi. Tiedät, mitä seinien sisällä ja sokkelin alla on,” toteaa Jukka-myyjä Markus Forsberg.

Hintaero rakennuttamisen ja remontoimisen välillä on pienempi kuin luulet

Oma koti on suurimmalle osalle elämän suurin investointi. Haaveiden hinta kiinnostaa siis syystäkin. Hintaero uuden talon rakentamisen ja vanhan remontoimisen välillä on usein pienempi kuin moni olettaa.

”Iso peruskorjaus voi maksaa jopa 50-80 % uuden talon hinnasta. Kannattaa arvioida tarkoin, mikä omassa tilanteessa on järkevää,” neuvoo Forsberg.

Uusi talo voi olla kertainvestointina suurempi, mutta monen remonttiprojektin aikataulut – ja sitä kautta myös budjettiarviot – venyvät ja paukkuvat. Meillä Jukkataloilla myyjät perehtyvät juuri sinun talotoiveisiisi, sekä valitsemaasi tonttiin ja sen kustannuksiin. Näin saat heti urakan alkuun pitävän arvion siitä, mitä unelmien koti maksaa. Kustannusarviot tehdään läpinäkyvästi, jotta tiedät tismalleen mistä maksat. Samoin voit olla varma siitä, että uusi talo palvelee perhettäsi nyt ja tulevaisuudessa – onhan se suunniteltu juuri teitä varten.

”Vanhan talon kanssa joutuu väistämättä tekemään kompromisseja, vaikka tekisi laajan remontin. Se vaikuttaa myös hintalappuun. Uuden talon etu on, että siitä saa tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa,” jatkaa Forsberg.

Tontti hyvällä sijainnilla voi olla arvokkaampi kuin sillä seisova talovanhus

Ehkä olet ollut tarkkasilmäinen, ja löytänyt talovanhuksen loistavalta paikalta omalla tontilla – silloin voi olla viisasta tehdä kaupat. Hyvältä paikalta ostettu tontti voi kasvattaa arvoaan tulevaisuudessa, vaikka talovanhuksen arvo ei kasvaisikaan samassa suhteessa. Myös uuden talon rakentaja voi löytää pelivaraa budjettiin valitsemalla tontin tarkoin.

”Suomessa on tonttimaan hinnoissa paljon eroja, talojen hinnat ovat melko samanlaisia vaikka rakentaisit Ouluun tai Helsinkiin,” kertoo Forsberg.

Pääkaupunkiseutulaisille talohaaveilijoille voi olla turhankin tuttua, että haluttujen asuinalueiden tontit viedään käsistä. Kunnat ja kaupungit tarjoavat myös vuokratontteja, mutta Jukka-myyjiemme mukaan suurin osa suomalaisista talohaaveilijoista toivoo yhä omaa tonttia. Kalliimpi kertasijoitus tuo tulevaisuudessa mielenrauhaa, kun esimerkiksi vuokran nousua ei tarvitse huolehtia.

Mieti näitä, kun harkitset uuden talon rakentamisen tai vanhan remontoimisen välillä:

  1. Pohdi toiveesi talon suhteen: pidätkö vanhan patinasta vai haluatko uusinta talotekniikkaa?
  2. Mieti, haluatko tehdä mahdollisimman paljon itse vai hyödyntää ammattilaisia
  3. Mieti perheesi tarpeita: oletteko vikkelä citypariskunta vai eloisa suurperhe – tai jotain siltä väliltä?