Rakentaminen 2023 – Paras aika rakentaa on juuri nyt

”Omakotitalon rakentaminen kesällä 2023 on itse asiassa poikkeuksellisen houkuttelevaa,” hoksauttaa Jukkatalon toimitusjohtaja Ilkka Sydänmetsä.

Jukkatalon uusi talomalli keväältä 2023, Korpi 137
Etusivu / Rakentaminen 2023 – Paras aika rakentaa on juuri nyt
Julkaistu 2.6.2023

Vaikka asumme täällä Suomessa melkoisessa lintukodossa, ympäröivän maailman myllerrykset ulottuvat meillekin. Koronapandemian ja Venäjän hyökkäyksen aiheuttama turbulenssi on aiheuttanut viimeisen vuoden aikana epävarmuutta ja on saanut useat aprikoimaan muuten ajankohtaisen rakentamishankkeen lykkäämistä.

Perusteita rakentamisen lykkäämiselle on nyt tarjolla useita: rakennusmateriaalien ja energian hinta on kallistunut merkittävästi, korot ovat nousseet ja rahoituksen saaminen on aiempaa epävarmempaa.

Rakentamisen kustannukset ovat nousseet viime aikoina suurella prosentilla, sitä ei käy kieltäminen. Hyvä on kuitenkin huomata, että rakentamisen kustannukset eivät todennäköisesti laske tulevaisuudessa.

Tilastokeskuksen julkaisema rakennuskustannusindeksi on ollut kasvukäyrällä jo yli 20 vuotta. Voi olla yllättävänkin hyvä idea napata kiinni tämänhetkisestä kustannustasosta.

Päättyneen talven korkeampien sähkönhintojen jälkeen olemme jo ehtineet tottua erittäin edulliseen sähköenergian hintaan. Energian käytön vähentäminen ja siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin nostavat kustannuksia lyhyellä tähtäimellä mutta erityisesti energiatehokkaisiin ratkaisuihin turvautuminen on pitkällä aikavälillä kustannustehokasta.

Nykyaikaisten, hyvin eristettyjen omakotitalojen lämmitysratkaisut vievät vain vähän sähköä ja ovat lisäksi ympäristöystävällisiä. Lisäksi älykkäillä talotekniikan ohjausjärjestelmillä voidaan kohdistaa energian kulutusta edullisiin ajankohtiin.

Energiatehokkaan omakotitalon rakentaminen on nyt erityisen järkevää.

Nopeaa ja taitavaa rakentamista 2023

Omakotitalon rakentaminen kesällä 2023 on itse asiassa poikkeuksellisen houkuttelevaa. Kuntien rakennusvalvonnoissa ei ole tällä hetkellä sellaista kiirettä kuin noususuhdanteessa yleensä, joten lupa-asiat hoituvat ripeästi.

Kun rakennustyömaita on käynnissä vähemmän, omalle talotyömaalle on nyt saatavilla osaavaa työvoimaa. Erityisesti edellisenä vuonna ehti jo olla huutava pula osaavista tekijöistä, nyt osaajista pääsee valitsemaan.

Seuraava työvoimapula vaanii jo nurkan takana. Kun Venäjä lopulta vetäytyy Ukrainasta, Ukrainan jälleenrakentamiseen tullaan tarvitsemaan valtavasti työvoimaa. Myös rakennusmateriaalien saatavuus ja hinta tulee reagoimaan vahvasti Ukrainan jälleenrakennuksen käynnistyessä.

Rakentaminen Jukkatalon kanssa vuonna 2023

Rakentaminen Jukkatalon kanssa on turvallista myös vuonna 2023. Talosi valmistetaan Jukkatalon omalla tehtaalla Pyhännällä, jossa meillä työskentelee erittäin osaava tiimi. Olemme rakentaneet taloja jo yli 50 vuotta. Haluamme tarjota tuona aikana karttuneen osaamisen sinun ja perheesi käyttöön.

Mikäli ikioman kodin rakentaminen siintää ajatuksissa, on rakentamisprojekti järkevintä aloittaa saman tien.

 

Kirjoittaja on Jukkatalon toimitusjohtaja Ilkka Sydänmetsä

Voisit olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista

Kahden aikuisen uudessa omakotitalossa kahvihetki käynnissä
Blogi
Pieni talopaketti kahdelle aikuiselle

Haaveiletko sinäkin kahden aikuisen loppuelämän kodista? Lopultakin on mahdollisuus suunnitella koti…

Lue koko teksti ›
Omakotitaloon liittyviä suunnitelmia pöydällä - pohjapiirros, sisustusvärit, moodboard-kuvia
Blogi
Hyvä tontti unelmakodille – Asiantuntijan vinkit

Hyvä tontti on tärkeä lähtökohta omakotitaloprojektille. Tontti vaikuttaa paitsi budjettiin myös une…

Lue koko teksti ›
Jukkatalon Korpi 142, L-mallin moderni omakotitalo
Blogi
L-mallinen talo

L-mallinen talo on monen asiakkaamme suosikki. Tutustu kolmeen Jukkatalon L-malliseen taloon omien p…

Lue koko teksti ›
Jukkatalo Korpi 141 talomallissa on korkeat mustakehyksiset ikkunat joissa on tyylikäs ristikko
Asiantuntijablogit
Ikkunoiden valinta uuteen omakotitaloon

Mustat korkeat maisemaikkunat olohuoneeseen? Siinä yleisin ikkunaunelma viime vuosilta. Mutta mitä m…

Lue koko teksti ›