Talopaketin hinta

Talopaketin todellinen hinta kannattaa selvittää ennen rakennusprojektiin ryhtymistä. Realistinen budjetti, jossa on joustonvaraa myös muutoksille, tekee rakentamisesta rennompaa. Tässä esimerkkilaskelmassa avaamme sitä, miten talopaketista rakennetun uuden omakotitalon kokonaishinta muodostuu.

Jukkatalon Taimi 132 -talomalli on yksinkertaisen kaunis, moderni talo, jossa on edulliset neliöt
Etusivu / Rakentaminen / Talopaketin hinta

Mistä uuden omakotitalon hinta koostuu?

Talopaketin hinta on iso osa uuden omakotitalon hinnasta, mutta kokonaisuuteen liittyy muitakin merkittäviä kustannuksia.

Kokosimme budjetointisi tueksi esimerkkilaskelman siitä, millaisiin kustannuksiin taloprojektiin ryhdyttäessä on hyvä varautua.

Esimerkkilaskelma on tehty Jukkatalon Taimi 132 -talomallia käyttäen. Talossa on viisi makuuhuonetta, huoneistoala on 120 m². Talo rakennetaan tässä esimerkissä omalle tontille Jukkatalon Muuttovalmis-toimitussisällöllä.

Alla kuvassa Taimi 132:n pohjapiirros, sivun pääkuvassa julkisivu.

Jukkatalon Taimi 132 talomallin pohjakuva, jossa on viisi makuuhuonetta ja edullisen neliöhinnan mahdollistavat ratkaisut kaikkialla talossa

Esimerkkilaskelmassamme uuden, muuttovalmiista talopaketista rakennetun omakotitalon kokonaishinta on 352 500 – 414 000 €. Tähän hintaan ei sisälly rahti, kaluste- tai materiaalimuutokset eikä ylitysvaraus, kaikki muu sisältyy.

Talopaketin hinta on 218 800 €. Muuttovalmis-toimituslaajuudessa tämä sisältää talon avaimet käteen -toimituksena.

Talopaketin rahtikustannus on 2 000 – 4500 euroa riippuen mm. tontin sijainnista suhteessa Jukkatalon Pyhännällä sijaitsevaan tehtaaseen. Kaluste- ja materiaalimuutoksista ei oletuksena synny kustannusta, vaan Jukkatalon muuttovalmiin talopaketin hintaan sisältyy laadukkaat sisustusmateriaalit ja kiintokalusteet.

Suosittelemme aina asiakkaillemme noin 10 % suuruisen ylitysvarauksen jättämistä budjettiin, jotta taloprojektin saa vietyä mahdollisimman rennosti maaliin asti. Jousto saattaa tulla tarpeen, kun oma ajatuksesi talon ominaisuuksista kehittyy matkan varrella. Joskus saattaa myös käydä niin, että hyvästä valmistelusta huolimatta vaikkapa maanrakennustyöt tulevatkin kalliimmaksi kuin alkuperäinen suunnitelma oli. Jukkatalon hinta talopaketille pysyy aina kauppasopimuksen mukaisena.

Tässä projektissa ylitysvaraus olisi suuruusluokkaa 35 – 41 000 euroa. Jos joustoja ei matkan varrella tarvitakaan, tämä raha on ilo käyttää uuden kodin huonekaluihin ja muihin hankintoihin.

Kustannuksia tulee myös rahoituskuluista, eli pankkilainasta, jo rakentamisen aikana.

Muuttovalmiin talopaketin hinta, esimerkkilaskelma

Talopaketin kustannuserä Esimerkin euromäärä
Tontti 65 000 €
Viranomaismaksut 6 000 – 14 000 €
Työmaan kulut 2 500 – 7 000 €
Liittymät 7 000 – 14 000 €
Maanrakennustyöt 20 000 – 40 000 €
Lämmönlähde 2 600 – 25 000 €
Muuttovalmis Jukkatalo 218 800 €
Kaluste- ja sisustusmuutokset Oman maun mukaan
Piha 4 000 – 20 000 €
Muuttovalmiin talopaketin kokonaishinta 325 900 – 403 800 €

 

Laskelma on päivitetty maaliskuussa 2023.

Tontin osuus omakotitalon hinnasta

Omakotitalon tontille on kaksi perusvaihtoehtoa: oma tai vuokratontti. Vuokratontista maksetaan kaupungille tai kunnalle vuokraa jopa kymmeniä vuosia, oma tontti ostetaan omaksi kerralla.

Tontin hinta riippuu todella paljon sijainnista. Jotkut kunnat haluavat tarjota rakentajille tontteja edullisesti, jolloin tontin voi saada esimerkiksi 15 000 eurolla. Tavallisempi omaksi ostetun tontin hinta on kuitenkin suuruusluokkaa 75 000 euroa.

Jukkatalo rantatontilla

Kuvassa on monen unelmatontti. Edullisuutta tässä tontissa edustaa sijainti haja-asutusalueella. Toisaalta rantatontti sekä oman hiekkarannan rakentaminen ovat tuoneet lisäkustannuksia.

Yksi vaihtoehto rakentamisen kustannuksien jaksottamiseksi on etsiä vuokratontti, jonka voi myöhemmin lunastaa omaksi. Näin saat rakennusaikaista budjettia pienemmäksi. Kun talo on valmistunut ja lainan vakuuksia vapautunut, voit lunastaa tontin omaksi. Tällaista mahdollisuutta kannattaa selvittää oman kunnan nettisivuilta.

Tontin hinnassa kannattaa ottaa huomioon myös hankintaa seuraavat kustannukset. Tässä muutamia esimerkkejä tonttiin liittyvistä mahdollisista kustannuksista.

Kaupunkien ja kuntien kaavoittamat uudet omakotialueet ovat usein helppoja ja sitä kautta edullisia rakennuspaikkoja. Esimerkiksi kangasmetsätontti, johon on juuri rakennettu uudet tiet sekä vesi- sähkö- ja valokuituliittymät on näppärä vaihtoehto uudiskohteen rakentajalle.

Viranomaismaksut, asiantuntijapalkkiot sekä lupamaksut talopaketissa

Pientalohankkeeseen tulee nimetä pääsuunnittelija ja vastaava mestari sekä kiinteistön vesi- ja viemäri- ja ilmanvaihdon työnjohtaja.

Pääsuunnittelija mm. huolehtii, että kaikki taloa koskevat suunnitelmat soivat kauniisti yhteen.

Vastaava mestari, josta käytetään myös nimitystä vastaava työnjohtaja taas valvoo, että työmaalla noudatetaan lakeja, rakentamista koskevia määräyksiä sekä hyvää rakennustapaa.

Näihin tärkeisiin rooleihin kannattaa etsiä erinomaiset referenssit omaavat asiantuntijat. He varmistavat, että elämäsi mahdollisesti suurin investointi tulee toteutettua viimeisen päälle. Säästät myös paljon omaa aikaa ja vaivaa, kun voit antaa vastuuta palkkaamillesi ammattilaisille.

Rakennusluvan ja muiden tarvittavien lupien hinnat vaihtelevat kunnittain. Näihin kannattaa perehtyä oman kunnan verkkosivustolla tai pyytää apua oman alueen Jukkamyyjältä.

Jukkatalon Muuttovalmis- talopaketin hintaan kuuluu mm. näiden asiantuntijoiden panos ilman erillistä maksua: arkkitehtisuunnittelija, rakennesuunnittelija, sisustussuunnittelija, lvi-suunnittelija sekä sähkösuunnittelija. Työmaalla rakentamisen sujumisesta vastaa kohteellesi nimetty työpäällikkö.

Työmaan kulut talopakettityömaalla

Omakotitalon rakennustyömaan perustamiseen ja ylläpitoon liittyy muutamia kulueriä, esimerkiksi sähkö ja jätehuolto. Lisäksi tarvitset työmaalle joitakin työvälineitä joko ostettuna tai vuokralle. Näihin kuluihin kannattaa varata muutama tuhat euroa.

Mies ihmettelemässä juuri pystytettyä omakotitaloa talon sisällä

Liittymät omakotitalotontille

Uusi omakotitalo ei voi seistä yksin tontillaan, vaan se tarvitsee liittymät kaikkiin yhteiskunnan järjestelmiin. Näitä ovat ainakin vesi- ja sähköliittymä, mahdollisesti kaukolämpöliittymä ja valokuituyhteys nopean nettiyhteyden takaamiseksi. Näillä kaikilla on kuntakohtaiset taksat, jotka on hyvä selvitellä etukäteen.

Haja-asutusalueella oma jätevesijärjestelmä ja porakaivo saattavat olla tarpeen.

Maanrakennustöiden hinta talopakettitontille

Maansiirtotöiden hintaan vaikuttavat tontin maaperä ja tarvittava kalusto. Ne selvitetään maaperätutkimuksella, jolla silläkin on oma pieni hintansa. Maaperätutkimus kannattaa teettää hyvissä ajoin, jo ennen tontin ostamista, sillä maanrakennustöissä yllätykset ovat erityisen kalliita.

Kallion räjäytys ja suomaaperän paalutus ovat kalliimpia kuin soraperustusten teko kangasmaalle. Salaojat, putkijohdot, kaivot, täytöt ja tiivistykset kuuluvat työvaiheeseen ennen perustusten rakentamista.

Kellaritalojen maanrakennuskustannukset riippuvat kohteesta. Kellari on tyypillisesti kalliihko asia omakotitalossa ja siksi niitä harvemmin nykyään rakennetaan.

Lämmönlähteen hinta talopaketille

Lämmönlähteellä on merkittävä vaikutus muuttovalmiin talopaketin kokonaishintaan. Maalämpö lämmitysratkaisuna on kallis hankkia, mutta edullinen asumisaikaisilta kustannuksiltaan. Maalämmön hankintakustannus on noin 20 000 euroa.

Poistoilmalämpöpumppu on yleisin valinta lämmitysmuodoksi, sen hinta on suuruusluokkaa 5 700 €.

Moni haluaa kotiinsa lisälämmönlähteeksi ja tunnelmanluojaksi takan. Takka lisää kotisi kustannuksia noin 6 500 euroa.

Aurinkosähkö on kiinnostava lisä tähän palettiin, jos esimerkiksi voit pyörittää maalämpöpumppua osin aurinkosähköllä, olet hyvin pitkälti energiaomavarainen. Aurinkosähköinvestointi paneeleineen ja asennuksineen on suuruusluokkaa 7 000 euroa.

Muuttovalmiin talopaketin hinta

Jukkatalon Muuttovalmis talopaketti -toimitussisältöön kuuluvat perustukset, alapohja, runko, vesikatto, ikkunat, ovet, pintarakenteet, väliseinät ja niin edelleen, samoin sisälle taloon tehtävät sähkö- ja putkityöt sekä kiintokalusteet ja pinnat. Lisähintaa paketille tuovat rinneperustus ja kellari sekä useammat asuinkerrokset.

Jos valitset puuverhoillun talon sijaan hirsirakenteen, Hirsijukka-seinärakenteen lisäkustannus on suuruusluokkaa 15 %.

Muuttovalmiin Jukkatalon toimitussisältöön on oletuksena valittu laadukkaat ja nykyaikaiset materiaalit esim. lattioihin, laattoihin ja kiintokalusteisiin. Hyvin luonnollista kuitenkin on, että haluat tehdä panostuksia itsellesi tärkeisiin asioihin kodissa, jolloin näistä valinnoista voi tulla lisäkustannuksia.

Otetaan esimerkkinä sisustusmateriaalien vaikutuksesta talopaketin hintaan lattiamateriaali, jota tulee 100 neliötä. Perus laminaattilattiaa saat sata neliötä 1 500 eurolla, laadukkaampi kalanruotoparketti maksaa 8 900 € . Pikavinkki tähän onkin, että luksusvalintoja kannattaa tehdä pieniin pinta-aloihin, kuten keittiön välitila tai yksittäinen tehosteseinä.

Jukkatalo Korpi 94 talomalli jossa moderni sisäänvedetty terassi talon päädyssä

Pihan rakennuskustannukset

Aiemmissa työvaiheissa piha on rakennettu talolle hyväksi pohjaksi. Kun rakennus on valmistunut, piha rakennetaan käyttäjilleen toimivaksi.

Pihan rakentamiseen kannattaa varata budjettia, sillä hyvin perustettu piha on helppohoitoinen, kaunis ja toimiva kaikkina vuodenaikoina. Pihatöihin kuuluvat mm. mahdollinen asfaltointi, laatoitukset, istutusaltaat, pihavalaistus, nurmikon perustaminen sekä istutettavat puut ja pensaat.

Pihan rakentamiskustannuksissa vaihteluväli on todella suuri halutuista ominaisuuksista ja pihan koostakin riippuen. Hyvä on varata budjettia ainakin muutamia tuhansia tai huolellisemmin rakennettuun pihaan 20 000 euroa.

Pihan kustannukset on mahdollista siirtää hiukan eteenpäin muista rakennuskustannuksista, jos budjettia on tarpeen jaksottaa. Moni rakentaa pihan vasta seuraavana kesänä, vaikka muutto uuteen kotiin olisi jo syksyllä.

Yhteenveto talopaketin hinta -asioista

Kuten huomaat, talopaketin todelliseen hintaan vaikuttaa todella moni tekijä. Niistä osalla on jopa kymmenien tuhansien vaikutus kokonaishintaan. Jukkatalon myyjillä onkin tapana sanoa, että minkään muun talon hinnalla ei ole merkitystä kuin sen, mihin haluat asettua taloksi.

Useimmissa tapauksissa 400 000 euron budjetti riittää uuden omakotitalon rakentamiseen. Mitä enemmän muuttujia on lukittavissa, esimerkiksi tontti hankittuna ja maaperätutkimus tehtynä, sitä varmempi voit olla, että budjetti osuu kohdalleen.

Tule hyvissä ajoin asiantuntevan Jukkamyyjän puheille, niin saat konkretiaa talosuunnitelmiisi ja ohjausta keskittymään kussakin suunnitteluvaiheessa oikeisiin asioihin.

Testaa tietosi talopaketin hinnoittelusta

Jukkatalon Taimi 132 -talomalli on yksinkertaisen kaunis, moderni talo, jossa on edulliset neliöt

Tutustu esimerkin Taimi 132 -talomalliin

Taimi 132 -talomalli
Taimi 132 -talon 3D-malli

Pyöräyttele esimerkkitalon 3D-mallia

Feel5D-malli

Voisit olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista

Asiantuntijablogit
Pientalorakentaminen keväällä 2023

Vaivaako hirmuinen omakotitalokuume, mutta lukiessasi mediasta päivän uutisia rakennusprojektin käyn…

Lue koko teksti ›
Omakotitaloon liittyviä suunnitelmia pöydällä - pohjapiirros, sisustusvärit, moodboard-kuvia
Blogi
Hyvä tontti unelmakodille – Asiantuntijan vinkit

Hyvä tontti on tärkeä lähtökohta omakotitaloprojektille. Tontti vaikuttaa paitsi budjettiin myös une…

Lue koko teksti ›
Blogi
Näin lasket budjetin, jolla talohaaveet toteutuvat

Oma talo on suurimmalle osalle suomalaisista elämän suurin investointi. Me Jukkatalolla haluamme var…

Lue koko teksti ›
Minimalistinen vaalea sisustus uudessa olohuoneessa
Blogi
Sisustuksen ammattilainen varmistaa uuden kodin toimivuuden

Kodin materiaalivalintoja osuu rakennusprojektissa matkan varrelle runsaasti, ja niiden kanssa voi h…

Lue koko teksti ›