Tontin valinta
Tontin valinnassa on hyvä huomioida sen vaikutukset rakennusprojektin kokonaiskustannuksiin. Muista myös, että tontti valitsee talon.
Valitse sinulle sopivin esite tai tilaa vaikka kaikki. Voit ladata sähköisen pdf-esitteen tai sen lisäksi myös painetun version veloituksetta kotiin toimitettuna.
Kymmeniä talomallejamme ja paljon hyödyllistä ja inspiroivaa tietoa uuden kodin rakentajalle.
Meiltä saat muuttovalmiin kodin myös hirsitalona – tutustu kauniiseen ja kestävään Hirsijukkaan.
Lehden sivuilla upeita Jukkataloja, rakentamisen ammattilaisiamme sekä tärkeää tietoa talonrakentajille.
Tontin valinnassa on hyvä huomioida sen vaikutukset rakennusprojektin kokonaiskustannuksiin. Muista myös, että tontti valitsee talon.
Omakotitaloasumisesta haaveillessa aletaan usein katselemaan ensin taloja. Mikä on paras talomalli minulle? Montako huonetta tarvitsen? Nämä ovat ihan olennaisia kysymyksiä, joita on hyvä miettiä, kun kartoitetaan talon kokoa. Seuraava askel ei suinkaan ole sinulle sopivan talomallin valinta vaan tontin löytäminen.
Haja-asutusalueilla, joissa tontteja on paljon vapaana ja niiden rakennusoikeus on suuri, liittymiä ei ole tehty valmiiksi sekä kaavamääräykset ovat vähäiset – voi talomallin vaikka valitakin ennen tontin hankintaa.
Rakennusprojekti alkaa siis tontin hakemisella. Tonttia voi hakea kunnalta (osto/vuokratontti) ja tonttiarvonnan jälkeen se joko saadaan tai ei saada tai tontin voi ostaa yksityiseltä maanomistajalta. Yleinen käytäntö on, että saadusta tontista peritään varausmaksu, joka voidaan hyvittää tontin hinnassa tai vuokrassa mikäli rakentaminen alkaa. Perutuissa varauksissa menetetään yleensä myös varausmaksu, joka voi olla keksimäärin 500-3000 euroa.
Tiedot ja ohjeet paikkakuntasi tonttien hakemisesta löydän oman kuntasi verkkosivuilta. Käynnissä voi olla myös jatkuva haku. Uusille asuinalueille voidaan järjestää hakuja, jossa tontteja arvotaan. Arvonnat voidaan suorittaa esimerkiksi kerran vuodessa vuokratonteille ja kerran vuodessa myytäville tonteille. Yksityisten myymiä tontteja voi löytää esimerkiksi oikotiestä tai etuovesta. Tontti-ja maatyökustannukset voi myös puolittaa esimerkiksi ystävän tai sukulaisen kanssa rakentamalla tontille rakennusoikeuden niin salliessa paritalon.
Tontin valinnassa on hyvä huomioida sen vaikutukset rakentamisen kokonaiskustannuksiin. Maaperä vaikuttaa suuresti tontin maa- ja perustustöiden kokonaiskustannuksiin. Kiinteälle ja kuivalle maaperälle rakentaminen kuten kangasmaastoon on edullisempaa kuin kosteaan ja pehmeään maaperään tai savimaahan, jolloin voidaan tarvita myös paalutettavia perustuksia. Kallioinen tontti puolestaan vaatii räjäytystöitä. Toisaalta osa tontin valintaa ja viehätystä voi olla maisema, joka on kaikkien tarvittavien maatöiden arvoinen. Jos tonttisi on moreenipohjainen, olet onnekas! Se on kaikkein paras vaihtoehto, koska silloin yleisesti ottaen normaaliperustus riittää.
Jotta tietäisit, millaisen talon voit tontille rakentaa tulee sinun tutustua kyseisen kaava-alueen kaavamääräyksiin. Kaava määrittää muun muassa rakennuspinta-alan, talon sijoittamisen tontille, minimietäisyydet rajasta, liittymät, katon muodon ja värin, talon värityksen ja kerrosluvun. Jos siis haaveilet yksikerroksisesta talosta, on sinun löydettävä rakennusalue ja tontti, jonne yksikerroksisen talon saa rakentaa.
Muita huomioitavia asioita talon sijoittelussa tontille ovat:
Tämä esimerkkilaskelma on tehty kolmen makuuhuoneen kodille (ha 125 m2), omalle tontille, Jukkatalon Muuttovalmis-toimituksella.
Hyvä tontti on tärkeä lähtökohta omakotitaloprojektille. Tontti vaikuttaa paitsi budjettiin myös une…
Jukkaraksalla -sarjaa jatkavat idyllistä, punaista kotiaan Ouluun rakentavat Miia ja Markus. Muuttov…
Oma talo on suurimmalle osalle suomalaisista elämän suurin investointi. Me Jukkatalolla haluamme var…
Kustannusarvion tärkein tehtävä on kertoa, mitä kaikkea maksettavaksesi tulee talopaketin lisäksi. H…