Talvirakentaminen onnistuu huolellisella suunnittelulla

Etusivu / Talvirakentaminen onnistuu ammattitaidolla ja huolellisella suunnittelulla
Julkaistu 31.3.2023

Talvirakentamisessa on etunsa, vaikka tarkkuutta vaativia vaiheita löytyy. Kesäkuukaudet mielletään usein otollisimmaksi rakennusajaksi, mutta rakentaminen on mahdollista minä vuodenaikana tahansa.

 

Kuva talosta talvimaisemassa.
Kun rakentaminen sijoittuu talveen, pääsee kesällä jo nauttimaan uudesta kodista.

Kuiva talvi on hyvää rakentamisaikaa

Rakentamisen käynnistyessä talvella, tulee huolellisuutta kiinnittää erityisesti ammattitaitoisesti tehtyihin maa- ja pohjatöihin. Otollisimmat olosuhteet tarjoaa kuiva keli, jolloin pakkaslukemat eivät nouse liian korkeiksi. Liian kova pakkanen voi aiheuttaa vahinkoja, joita kuitenkin pystytään hyvin välttämään työtä ennakoimalla ja sääennusteita seuraamalla.

Talon perustus on tärkeää päästä tekemään ennen kuin maa routii. Pohjatöiden alkaessa varmistetaan, ettei perusmaa pääse jäätymään. Jäätymistä estetään tekemällä täytöt yhtäjaksoisesti ja huolehtimalla, ettei maatöissä tapahdu katkoksia.

”Kun sisätäytöt perustukseen on tehty, suojataan se pressuilla. Tämä helpottaa lumen poistoa, eikä lumi pääse tamppautumaan sepelin pintaan. Näin saamme pystytyksen jälkeen sisätilat nopeasti lämmitettyä ja valuvalmistelukuntoon”, kertoo Jukkatalon rakentamisen työpäällikkö Pete Linna.

Lumi mietityttää usein talvirakentajia ja olennaista onkin huomioida, ettei lunta pääse maa-aineksen sekaan. Kosteudenhallintaan kiinnitetään talvella rakennettaessa erityistä huomiota. Jos rakenteisiin pääsee lunta tai jäätä, vaatii se aina kuivattamista ja lämmitysaikaa, jotka voivat lisätä kustannuksia.

Lumi ei estä rakentamista talvella

Sankkakaan lumen tulo ei yleensä estä rakentamisvaiheiden etenemistä aikataulussa, mutta rakentajan on hyvä valmistautua lumitöihin siistin ja turvallisen tontin ylläpitämiseksi. ”Erityisesti kulkuväylät on tärkeää pitää lumesta avoinna, jotta tontilla päästään näppärästi liikkumaan. Työturvallisuuden kannalta myös liukkauden estosta tulee huolehtia hiekoittamalla. Hyvä yleisvalaistus tekee rakentamisesta huomattavasti sujuvampaa talvella”, muistuttaa rakentamispäällikkömme Hannu Roivainen.

Vaikka usein ajatellaan lumen vaikeuttavan tontille ajamista, voi talviaika itseasiassa helpottaa raskaan kaluston pääsyä rakennuspaikalle. Talvipakkasilla teillä on parempi kantokyky, kuin kosteina kevät- ja syyskuukausina. Myöskään mahdolliset tierikot eivät ole esteenä.

Talvella rakentaessa saat parhaat ammattilaiset

Koska suurin osa rakennustyömaista on käynnissä kesäaikaan, on silloin myös suurin pula ammattiosaajista. Rauhallisempana talvijaksona ammattilaisten saatavuus on huomattavasti parempi, eikä rakennusprojekti veny työvoimapulan takia. Rauhallisempi rakentamisaika mahdollistaa myös erityisen tarkan työjäljen ja vähentää myöhempiä korjaustarpeita. Talvella myös rakennusvalvonnan kiireet yleensä hellittävät, jolloin vältetään pitkät odotusajat.

 

Mies ihmettelemässä juuri pystytettyä omakotitaloa talon sisällä
Blogi

JUKKARAKSALLA – Kauan odotettu pystytyspäivä

Neljännessä osassa Riikka kertoo heidän talonsa pystytyspäivästä joka osui keskitalvelle.

Lue koko teksti