Kustannusarvion tärkein tehtävä on kertoa, mitä kaikkea maksettavaksesi tulee talopaketin lisäksi. Huolellisesti tehty ja kattava arvio auttaa sinua pitämään taloprojektin budjetin kurissa, vaikka päättäisitkin vaihtaa matkan varrella keittiön kaapit vähän parempiin.

Kustannusarvio sisältää kaikki taloprojektisi kustannukset, sekä talopakettiin kuuluvat että sen ulkopuoliset kulut, kuten liittymämaksut, rakennuslupakulut ja maatyökustannukset. Talopakettiin kuulumattomien kulujen hinnat täytyy selvittää usealta taholta, esimerkiksi vesi- ja sähkölaitokselta, kunnan rakennusvalvonnalta ja maaurakoitsijalta. Kokonaisbudjetin hahmottaminen voi olla haastavaa. Jukkatalojen kanssa voit kuitenkin olla huoleti, sillä meillä on tehokkaan ja täsmällisen kustannuslaskelman salainen resepti.

130 riviä, jotka kattavat aivan kaikki taloprojektisi kustannukset

Kustannusarviomme on taulukko, jossa on lähes 130 riviä. Käymme tämän taulukon kanssasi läpi rivi riviltä, kun ostat meiltä kodin. Näin saat selville kaiken, mikä kuuluu toimitussisältöön ja kaiken, mikä siihen ei kuulu. Näin varmistamme, että talopaketin sisältö vastaa sitä, mitä olit ajatellut.

Taulukkoon tehdään myös varaus sellaisille palveluille tai tuotteille, jotka hankit ulkopuolisilta – voihan olla, että haluat esimerkiksi palkata sukulaisteinin kesätöihin maalaamaan piha-aitasi. Varaamme rahaa myös vakiokalusteiden, kuten keittiön kaapistojen päivittämiseen – jos niin haluat. Taloprojektissa kulut karkaavat herkimmin pintamateriaalivalintojen muutoksista, ja siksi ne kannattaa miettiä tarkkaan jo arviota tehdessä.

Kustannusarviostamme selviää:

  • Tontin hinta ja siihen liittyvät kulut, kuten mahdolliset lohkomiskustannukset ja varainsiirtovero.
  • Suunnittelu- ja yleiskulut, kuten rakennuslupamaksut ja työmaa-ajan sähköt sekä jätehuolto.
  • Maan- ja pohjarakennuksen kulut, kuten pohjatutkimus ja maankaivuutyöt.
  • Perustusten ja alapohjan kulut, kuten anturat ja mahdollinen terassi.
  • Talopaketin hinta, sisältäen muun muassa talon pinta- ja täydentävät rakenteet.
  • Kalusteiden, varusteiden ja laitteiden kulut, kuten keittiö- ja kylpyhuonekalusteet.
  • Lämpö-, vesi-, sähköurakoinnin kulut, kuten ilmastointilaitteet.
  • Erikoissuunnittelun ja -töiden kulut, kuten mahdolliset palo- ja radonsuojaukset.

Hyvässä kustannusarviossa on myös huomioitu mahdolliset yllättävät kulut. Vastusta siksi kiusausta hyväksyä liian tiukka kustannusarvio, sillä voi kostautua sinulle myöhemmin.

Luotettava kustannusarvio syntyy, kun asiat tehdään oikeassa järjestyksessä

Taloprojektissa asioille on oma järjestyksensä – se koskee myös kustannuslaskelman tekemistä. Voimme tehdä unelmiesi kodista luotettavan kustannusarvion vasta sitten, kun meillä on siihen riittävät taustatiedot.

Kaikki alkaa siitä hetkestä, kun perheesi tekee päätöksen ryhtyä rakentamaan ja hahmottelette yhdessä budjetin taloprojektille – paljonko uusi koti saisi maksaa? Sen jälkeen seuraa tärkeä vaihe: tontin valinta. Tonttiin liittyvät kustannukset, kuten maatöihin ja perustuksiin liittyvät kulut, muodostavat merkittävän osan taloprojektin budjetista. Ne on paras selvittää jo ennen kuin tonttikaupat on lyöty lukkoon.

Parhaiten pääset alkuun, kun etsit taloprojektillesi potentiaalisen vastaavan työnjohtajan jo silloin, kun olet tehnyt tonttivarauksen. Käykää yhdessä läpi perheesi talosuunnitelmat ja vierailkaa tontilla. Pohjatutkimuksen tilaaminen jo ennen tonttikauppoja kannattaa, sillä se paljastaa tarvitseeko talosi kalliimmat perustukset kuin talomyyjän tarjouksessa oli arvioitu.

Kun tontin kustannukset ovat selvillä, on aika ryhtyä vertailemaan talotoimittajia.

Jukkamyyjä osaa myös neuvoa ja opastaa, milloin mikäkin valinta ja päätös kannattaa tehdä – kaikille valinnoille on aikansa, eikä kaikkea tarvitse päättää, kun taloa tilataan. Tärkeintä on, että meillä on luotettava kustannusarvio. Silloin voimme viedä taloprojektia hyvillä mielin eteenpäin, yhdessä.